Hvad koster en ydelse

Prisen på en ydelse består af tre forskellige elementer:

      Periode, er tidsintervallet mellem ydelsens startdato og dens slutdato

For aktive løbende merudgiftsydelser, der ikke har en slutdato, regnes ydelsens periode fra startdatoen og 12 måneder frem

      Takst, beskriver hvad der betales pr. enhed af ydelsen - taksten kan være styret fra kommunens ydelseskatalog. Beløb og enhed benyttes til at angive prisen pr. time, dag, måned eller lignende.
Taksten består af:

Ydelsesbeløb, er det beløb, der skal betales til leverandøren pr. enhed

Enhed, angiver enheden af ydelsesbeløbet (fx at det er prisen pr. måned eller at det er en timepris). Dette er ren information til brugerne og bruges ikke i beregningerne af prisen

      Effektuering, beskriver hvor meget der bevilges i forbindelse med den enkelte ydelse. Effektueringen består af

Frekvens, der beskriver hvor ofte modtageren skal have ydelsen

Antal, der angiver hvor mange enheder af ydelsen der bevilges pr. gang

Egenbetaling pr. måned, en angivelse af de månedlige beløb familien selv forventes at betale for at modtage ydelsen

Andel beskriver hvor stor en andel af ydelsen, der konteres på/vedrører den pågældende sag

Eksempelvis: En times konsultation hos en psykolog koster 500 kr. (Takst). Fra 1. januar til 31. marts (periode), bevilges der 2 ugentligt konsultationer (antal og frekvens) og forældrene til barnet forventes at betale 1000 kr. pr. måned (egenbetaling). I dette tilfælde ændres feltet 'Andel' ikke, da der er tale om individuel behandling, hvor hele andelen skal være 1. Andelen ændres, eksempelvis hvis der ydes Familiebehandling fordelt på 3 søskende, hvor andelen pr. barn bliver 1/3. Du kan læse mere om deling med søskende i afsnit Opret Foranstaltning eller økonomisk kompensation samt Kopier til søskende, oftest foretages opdelingen, i forbindelse med kopiering af ydelsen.

I det tilfælde hvor både ”Takst” og ”Effektuering” er konstant over hele ydelsens periode beregnes pris i alt for ydelsen som:

 

Ydelsesbeløb * Antal * antal gange Frekvensen optræder i Perioden * Andel

– Egenbetaling pr. måned * antal måneder i Perioden

Pris i alt

 

Både ’Takst’ og ’Effektuering’ kan imidlertid ændre sig undervejs i ydelsens periode. Hvis dette er tilfældet, beregnes prisen særskilt for hver subperiode og summeres.

I eksemplet ovenfor kunne det ske, at psykologen hævede sin timepris 1. februar, og at sagsbehandleren 1 marts beslutter at øge indsatsen, så barnet nu får tre ugentlige psykolog timer i stedet for to. I dette tilfælde vil prisberegningen blive splittet op i tr½ubperioder (1/1-1/2, 1/2-1/3 og 1/3-31/3), hvorefter prisen for den totale periode beregnes som summen af priserne for subperioderne.