Med dimensionen ’Sundhedsforhold’ sættes fokus på barnets eller den unges fysiske og psykiske sundhedstilstand. Det kan fx omhandle barnets eller den unges eventuelle fysiske eller psykiske sygdomme og/eller diagnoser. Det kan også omhandle barnets eller den unges aktivitet i hverdagen, barnets eller den unges søvn, herunder søvnmængde og sovemønstre samt eventuelle rygevaner og forbrug af alkohol og euforiserende stoffer. Hvis barnet eller den unge har en funktionsnedsættelse, er sundhedsforhold centralt for afdækningen af omfanget og indholdet af funktionsnedsættelsen. Dimensionen indeholder også kostvaner, hvilken ernæring barnet eller den unge får, samt om ernæringen har effekt på barnets eller den unges sundhedstilstand. Dimensionen omhandler desuden barnets eller den unges mobilitet og motorik samt forebyggelsesforhold, som bl.a. dækker over, om barnet eller den unge kommer til de nødvendige tandlæge- og lægebesøg, og om barnet får de anbefalede vaccinationer.
Opsummeret er der følgende uddybende punkter til ’Sundhedsforhold’:
• Fysisk sundhed og eventuelt funktionsnedsættelse
• Psykisk sundhed og eventuelt funktionsnedsættelse
• Kostvaner og livsførelse
• Mobilitet
• Forebyggelsesforhold
Barnets eller den unges sundhedsforhold er centrale for afdækningen af omfanget og indholdet af funktionsnedsættelsen. I sager med børn og unge med funktionsnedsættelse er der således en skærpet opmærksomhed på denne dimension og væsentlige aspekter, der kan være relevante at afdække:
Fysisk funktionsnedsættelse er funktionsnedsættelse i kroppens anatomi eller kroppens funktion, ekskl. de mentale funktioner. Her forstås de faktuelle forhold vedrørende barnets eller den unges fysiske funktionsnedsættelse. Der kan fx afdækkes forhold vedrørende syn og hørelse, eller der kan indhentes viden om lidelser fra fx praktiserende læge, speciallæge eller hospital, som har betydning for den samlede udredning.
Psykisk funktionsnedsættelse er funktionsnedsættelse i de mentale funktioner. Her registreres faktuelle forhold vedrørende et barns eller en unges psykiske funktionsnedsættelse. Der kan dokumenteres diagnoser eller registreres forhold vedrørende barnets eller den unges kognitive funktion, fx i forhold til børn og unge med udviklingsforstyrrelse, herunder børn og unge med opmærksomhedsforstyrrelser eller autismespektrumforstyrrelse. Der kan også være tale om psykiske lidelser hos barnet eller den unge som fx angst, depression, personlighedsforstyrrelse, spiseforstyrrelse m.v.
Kostvaner og livsførelse vedrører barnets eller den unges indtagelse af fødevarer og sammensætning af kost samt øvrige livsstilsbetingede forhold, der påvirker barnets eller den unges sundhed. Her kan afdækkes relevante forhold vedrørende barnets eller den unges spisevaner, ernæringsmæssige situation, hvis fx barnet eller den unge har udfordringer med at spise, har synkebesvær eller udfordringer med andre forhold vedrørende måltider, ernæring og kostvaner. Der kan ligeledes afdækkes barnets eller den unges døgnrytme, søvnmønster eller andre forhold vedrørende barnets eller den unges søvn og hvile samt øvrige livsstilsforhold som fx motion/fysisk aktivitet, rygning og eventuelt forbrug af alkohol og euforiserende stoffer.
Mobilitet vedrører barnets eller den unges bevægelse og færden. Her kan afdækkes barnets eller den unges motorik og mobilitet samt ressourcer og barrierer i forhold til fx barnets eller den unges motoriske udvikling, og om denne er alderssvarende. Det gælder både grovmotorik og finmotorik, herunder at afdække ressourcer og udfordringer i forhold til at fastholde eller forbedre funktionsniveauet. Det kan være relevant at afdække, hvordan barnets eller den unges funktionsnedsættelse påvirker muligheden for at færdes selvstændigt eller med støtte, samt om barnet eller den unge kan benytte offentlige transportmidler eller cykel, kan finde vej eller forstå trafikken.
Forebyggelsesforhold vedrører forebyggelse af sundhedsproblemer, der specifikt vedrører barnets eller den unges helbred. Her afdækkes, om barnet har gennemført lægeundersøgelser, vaccinationer og tandlægebesøg m.v. samt eventuel årsag til fravalg af dette. Her afdækkes ligeledes barnets eller den unges forebyggelses- eller beskyttelsesmæssige situation i relation til egen sundhed. Det kan fx være relevant at afdække, om barnet eller den unge og familien i forbindelse med sygdom eller funktionsnedsættelse oplever at få den fornødne hjælp, og om det opleves muligt at overholde eventuelle behandlinger m.v. Der kan også være eksempler på, at barnets eller den unges funktionsnedsættelse kan gøre det vanskeligt at gennemføre fx læge- og tandlægebesøg eller behandlinger. Her kan også være tale om, at barnet eller den unge har brug for særlig kost eller diæter i relation til sundhedsproblemer.